Recensies

Lees hier alle recensies over De Schatbewaarders die zijn verschenen

Home » Recensies

Recensie De Schatbewaarders door Connie van Fantasywereld.nl

11 januari 2017

De leden van de Bieb-bende hebben al vier Hemelrijders bevrijd en al veel geheimen ontdekt. Ze hebben echter nog een lange, zware weg te gaan en ook deze keer wacht hen vele gevaarlijke avonturen. Gelukkig worden ze bijgestaan door oude en nieuwe bondgenoten. Dat is zeker nodig, want naast “De man met de bijl” maken ook andere vijanden hen weer het leven zuur. Om de vijfde Hemelrijder Neander te redden en om George Hill (De man met de Bijl) te kunnen verslaan moeten ze drie mysterieuze kistjes bemachtigen. Geen gemakkelijke opgave, want de kistjes zijn verstopt in drie verschillende tijdperken in het verleden. En alsof dat nog niet genoeg is worden ze bewaakt door de afschrikwekkende Schatbewaarders. Deze schatbewaarders hebben tot nu toe iedereen verslagen die probeerde de kistjes te stelen.

Maar ook in het heden liggen er raadsels, problemen en persoonlijke zaken die om oplossingen vragen. Zal de Bieb-Bende er ook deze keer in slagen om de Hemelrijder te bevrijden en komen ze meer te weten over de geheimen van Zuidbaai?

Fijn vertrouwd Het vijfde boek van de Bieb-Bende heeft weer een prachtige cover, een fijne lay-out en QR codes waarmee het verhaal online verder gaat. De vertrouwde personages komen natuurlijk weer terug om te zoeken naar voorwerpen en raadsels op te lossen om de Hemelrijder te bevrijden.

Deze herkenbaarheid geeft houvast in een verhaal dat langzaam maar zeker complexer wordt en waarbij steeds meer geheimen naar boven komen. Bovendien is het ook gewoon leuk om de leden van de Bieb-Bende en andere personages weer terug te zien. Zo is het voor mij altijd weer genieten van de vlotte en bijdehante opmerkingen van Luca, de nare geniepige opmerkingen van Joost, en hoe hij steeds weer het onderspit delft. Zo zijn er vele interessante terugkomende personages, waarover je ook in dit boek graag weer wil lezen.

Het is als trouwe lezer van deze serie leuk om mee te maken hoe zowel de slechteriken als degenen aan de goede kant zich ontwikkelen en/of hun geheimen blootgeven. Een goed voorbeeld hiervan is de gave van Melanie die aanvankelijk ietwat uit de lucht leek komen te vallen. Nu wordt steeds meer duidelijk dat ze nog veel moet leren en dat dit niet vanzelf gaat.

Intrigerend nieuw De schatbewaarders heeft naast nieuwe, maar qua opzet bekende, avonturen ook genoeg nieuwe elementen te bieden waardoor de spanning en de nieuwsgierigheid nog hoger oploopt. Er bloeit bijvoorbeeld een beginnende liefde op tussen twee leden van de Bieb-Bende, de thuissituatie van Roy neemt een onverwachte wending en op school moeten ze met een nieuwe leerling samenwerken, die zorgt voor de nodige verrassingen. En er wordt een klein tipje van de sluier opgelicht over de gemene bibliothecaresse Angelique met wie de Bieb-Bende steeds weer in aanvaring komt.

Niet alleen reizen ze in hun queeste in de tijd, maar ze krijgen te maken met o.a. Halfgoden, planten die aanvallen, drijfzand en geesten. En dat is maar slechts het topje van de ijsberg waar ze mee te maken krijgen. Genoeg om als lezer op het puntje van je stoel te zitten en de spanning tot in je tenen te voelen.

Goede opbouw in boek en serie De spanning loopt vaak hoog op in het boek en de vijf kinderen maken dan ook heel veel mee. Gelukkig wordt dit heel goed afgewisseld met hun gewone leven thuis en op school. Ze hebben zelf ook eigen problemen in hun leven en ook op school gaat het niet vanzelf. Daar wordt er over hen gepraat en worden ze met argwaan bekeken door leerlingen en leerkrachten. Heel logisch, gezien wat er allemaal al gebeurd is. Het verhaal van de Hemelrijders, Zuidbaai en George Hill wordt in de loop van de boeken steeds iets complexer. Prima te volgen omdat het stap voor stap gaat en het blijft intrigeren omdat er duidelijk nog vele geheimen zijn die ontdekt moeten worden. Samen met het vaste ritme van iedere maand een Hemelrijder bevrijden, geeft dat een prima mix van vertrouwdheid en verwachting.

Het boek begint met een persoonlijke email van Roy aan z’n vader. Hierin vertelt hij z’n (ongeïnteresseerde) vader wat hem de laatste tijd over komen is en hoe hij zich voelt. Voor nieuwe lezers een prima terugblik, voor lezers van de serie leuk om weer te lezen en het te zien door de ogen van Roy. Er is ruim de tijd in het boek om de kinderen tot hun recht te laten komen en om ze als mens te leren kennen. Hierdoor komen de avonturen die ze beleven en de gevaren die ze trotseren des te overtuigender over. Zo kan de jonge lezer zich immers identificeren met de leden van de Bieb-Bende.

Het einde van het boek is prima afgerond en heeft naast een aantal antwoorden ook een verrassende wending voor de Bieb-bende. Tegelijkertijd is er al een tip over het volgende boek, een nieuw raadsel en nog veel meer om te doen.

Conclusie

Ook het vijfde deel van de serie is weer de moeite van het lezen waard. Ondanks de vertrouwde personages en opbouw weet het verhaal toch weer te verrassen. Het is een boek vol spanning en gevaarlijke avonturen, die prima opgebouwd worden. De afwisseling met het dagelijkse leven van de kinderen zorgt ervoor dat de spanningsboog op en neer blijft gaan. Het geeft de kinderen en wat ze meemaken ook wat overtuigingskracht, waardoor je als lezer nog lang niet uitgekeken bent op de serie.

Lees de recensie op fantasywereld.nl

Quote De Schatbewaarders door Fantasywereld

Recensie De Schatbewaarders door Kinderboekenjuf.nl

4 januari 2017

Het verhaal

De Bieb Bende bestaat uit 5 kinderen die samen elke maand een hemelrijder moeten bevrijden. In de Bieb Bende 5 De schatbewaarders is De bieb bende 5 de schatbewaardershet de bedoeling dat ze Neander bevrijden. Je leest hoe ze stap voor stap steeds weer dingen ontdekken met behulp van geest Rosaline, de moeder van de vreselijke geest George. George moeten ze proberen te ontwijken, maar ondertussen ook proberen voor te blijven. Hiervoor reizen ze dan ook terug in de tijd.

Naast dit spannende avontuur leiden de leden een eigen leven. Zo lees je over Roy en de problemen thuis, over Jasmijn de tante van Melanie die alles van het avontuur weet en over het project waar ze op school samen aan werken met die vreemde jongen Tim.

Daarnaast worden ze ook dwars gezeten door de gemene bibliothecaris Angelique, die ook nog eens dikke maatjes blijkt te zijn met klasgenootje Joost en zijn vriendjes. Zou het de Bieb Bende wel lukken om de aanwijzingen op tijd te vinden en Neander te bevrijden? Waarom is Tim zo apart en doet hij steeds zo raar? En kunnen ze George en Angelique uit de buurt houden?

Recensie

Het is even inkomen in De Bieb Bende 5 De schatbewaarders. Dat komt doordat ik de eerste 4 delen niet gelezen heb en daardoor soms zoekend was naar de doorgaande lijn in de andere delen. Echter is het helemaal geen probleem om Bieb Bende 5 De schatbewaardersdit deel op zich te lezen en de uitleg van Roy aan zijn vader helpt mij als lezer ook om wat achtergrondinformatie mee te nemen. De Bieb Bende beleeft elke maand een nieuw avontuur, waardoor de verhalen ook apart te lezen zijn.

De kaft van het boek is prachtig, met glow-in-the-dark. De afwisseling van 5 hoofdstukken en extra informatie via de app vind ik echt wat toevoegen. Ik moest wel even zoeken welke app ik hiervoor het beste kon gebruiken. Ik kwam erachter dat er een Bieb-Bende app is, maar die is helaas niet up to date. Tip: Je kunt hiervoor de app Layar goed gebruiken. Download die hier via iTunes en hier via Play Store.

Ik merkte dat ik na elke 5 hoofdstukken graag verder wilde lezen, omdat ik wilde weten hoe het verhaal verder ging. De nieuwsgierigheid naar de extra informatie van schrijver Michael Reefs won het toch elke keer! Ik vind het heel bijzonder om tijdens het lezen extra informatie van de schrijver te krijgen. Informatie die iets toevoegt aan het verhaal en die je een kijkje geeft in het hoofd van de schrijver. Michael Reefs schreef 12 delen. Nu worden ze één voor één uitgebracht. Dit houdt het avontuur van de Bieb Bende levend. Voor kinderen zou dit een nieuwe, Nederlandse Harry Potter kunnen zijn.

Bieb Bende 5 De schatbewaardersIk kan de Bieb Bende 5 De schatbewaarders erg aanraden aan de goede lezers in groep 5 en aan de kinderen uit groep 6 t/m 8. Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat de kinderen in mijn groep 6 ervan vinden. Inmiddels heb ik al vernomen dat deel 6 in de zomer uitkomt, waar ik al erg naar uit kijk! Lees hier meer. En via de QR-code op bladzijde 427 uit het boek kun je zelfs al een korte samenvatting lezen.

Lees de recensie op kinderboekenjuf.nl

Quote De Schatbewaarders door Kinderboekenjuf

Recensie De Schatbewaarders op tboekenblog.blogspot.nl

18 november 2016

Recensie door Marion:

Het vijfde deel van de Bieb-bende gaat over de Schatbewaarders. Om de 5e hemelrijder Neander te kunnen bevrijden zullen ze via tijdscheuren naar het verleden moeten reizen, waar ze aanwijzingen zullen vinden en schatkistjes moeten zien te bemachtigen die nodig zijn om ‘’De man met de bijl’’ te kunnen stoppen in een later stadium. De schatkisten worden echter beschermd door schatbewaarders, halfgoden die in tweetallen de kistjes beschermen, het enige wat zij voor ogen hebben is zorgen dat niemand aan de kistjes komt. Ook George lijkt zijn krachten terug te krijgen en daarbij ook de kracht van zijn bijl, dit lijkt niet langer tegen gehouden te worden door de armbandjes, waardoor de Bieb- bendeleden meer angst en misschien ook pijn zullen gaan voelen, wat deze maand dus extra spanning geeft voor de bevrijding van de hemelrijder.

In dit vijfde deel komt er ook een nieuw personage bij, het gaat om Tim, een jongen die vanuit een andere school is toegevoegd en ingedeeld is in het werkgroepje van de Bieb-bende. Eigenlijk zit hij het groepje een beetje in de weg, omdat hun project dat ze maken voor school gaat over de hemelrijders, maar nu kunnen ze niet meer vrijuit praten en dingen opzoeken over de 5e hemelrijder zolang Tim in de buurt is. Tim lijkt ook erg bang wanneer ze beginnen over geesten, helemaal als hij iets heeft opgevangen over de avonturen van dit clubje vrienden.

Oude bekenden zoals meneer Vonk en Rosaline komen ook terug in het verhaal. Zij spelen opnieuw een belangrijke rol en zijn een soort verbinding tussen het heden en het verleden. Alleen lijkt de tijd hen beide in te halen en is het nog maar de vraag hoelang de kinderen hulp kunnen verwachten vanuit deze hoek. Zoals elke maand krijgen ze nieuwe aanwijzingen, dit keer moeten ze Neander zien te bevrijden uit het schilderij, dit gaat samen met veel moddertaferelen. Dit maakt het verhaal extra spannend.

Opnieuw een meeslepend verhaal waarbij je jezelf steeds meer gaat inleven met wat de kinderen allemaal meemaken. Ieder kind wil graag avonturen beleven, maar deze avonturen lijken vooral alleen geschikt voor de uitverkorenen. Ik kijk uit naar het volgende deel!

Lees de recensie op tboekenblog.blogspot.nl

Quote De Schatbewaarders door Marion van The Book Girl

Recensie De Schatbewaarders op het blog Conniesboekkies.

5 oktober 2016

Voor wie de serie (nog) niet kent:

Het verhaal speelt zich af in Zuidbaai, daar wonen vijf vrienden . Ze ontdekken een verborgen kasteel op de heuvel en als hier later een bibliotheek wordt gebouwd, richten ze de Bieb-bende op. Elk kind heeft zijn/haar eigen kracht: lef, toekomst, angst, wijsheid en leiderschap die hen goed te pas komen als ze de Hemelrijders moeten gaan helpen. De Hemelrijders, 12 geesten, worden gevangen gehouden door de gevreesde Man met de Bijl. De Bieb-bende moet proberen elke maand, op de 23e, één van hen te bevrijden, anders worden hun zielen opgehaald door de Man met de Bijl.

Je begrijpt dus dat elk deel ( 12 in totaal) een maand beslaat in de zoektocht van de Bieb-bende naar de volgende geest die ze moeten bevrijden. Door middel van een puzzel die ze op moeten lossen krijgen ze dit voor elkaar. Elk deel begint met een gedicht over de Hemelrijders waarin de voorspelling dat de kinderen ze moeten bevrijden om het onheil af te kunnen wenden. Daarna volgt een uitleg over de QR codes. Verspreidt door het boek, na een aantal hoofdstukken , kom je die tegen. De extra informatie die je daar krijgt is leuk maar niet noodzakelijk voor het verhaal. Zelf heb ik doorgelezen en achteraf de informatie even bekeken. De lay-out, het lettertype en woordgebruik past goed bij de doelgroep. Ook nog even een compliment voor de weer heel mooie afbeelding op de cover!

Voor het verhaal echt van start gaat is er een email afgedrukt van een van de hoofdpersonages waarin een korte samenvatting staat van het vorige avontuur. Even het geheugen van de lezer opfrissen. Hierdoor en door extra digitale informatie zou je het verhaal misschien zelfstandig kunnen lezen maar ik zou het niet aanraden. Met als hoofdreden dat de serie juist te leuk is om de eerste vier delen over te slaan!

Nu ik dit zo terug lees bedenk ik mij dat ik in herhaling ga vallen ten opzichte van mijn vorige recensies. Het wordt een beetje voorspelbaar dat ik zeg dat de schrijver de spanning er goed in blijft houden en ook dit keer een origineel verhaal is geworden met mooie wendingen. Iets waar ik niet teveel over wil vertellen in verband met spoilers. Gelukkig is het verhaal niet zo voorspelbaar als mijn recensie aan het worden is.

Ik wil het dus niet over de inhoud van het verhaal zelf hebben al had ik wel een beetje moeite met de introductie van de nieuwe kinderen op school waarbij er één samen met de Bieb-bende een project moet gaan doen. De manier waarop hij in eerste instantie wordt aangesproken door hen kwam mij nogal ongeloofwaardig over maar gelukkig wordt dat snel genoeg recht getrokken.

Naast de avonturen en het mysterie zijn het op de eerste plaats gewone kinderen die ook gewone dingen mee maken en zowaar in dit boek geven er zelfs twee toe aan hun verliefdheid.. Dit zal bij sommige kinderen een hoog ieieieieh-gehalte met zich meebrengen maar zo erg is het gelukkig ook weer niet en het maakt de personages juist menselijker en realistischer. Door ook over alledaagse dingen in het verhaal te verwerken kunnen de jonge lezers zich identificeren met de personages en dat leest lekkerder weg. Ook hier is de schrijver in geslaagd.

Kortom een zeer geslaagd vervolg in deze reeks die gelukkig nog niet is afgelopen.

Lees de recensie op conniesboekkies.wordpress.com

Quote De Schatbewaarders door Conny

Recensie De Schatbewaarders op de site Ikvindlezenleuk.nl.

5 oktoner 2016

Recensie van Mathilde (44 jaar)

Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, romantisch, spannend
Hoe kom je aan het boek?
ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van de schrijver. Het boek komt in het najaar uit
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Het is een spannend verhaal waarin de kinderen van de Bieb-bende een opdracht proberen uit te voeren.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Bieb-bende ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is deel 5 uit de serie over de Bieb-bende. In totaal komen er 12 delen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden?
Voor kinderen vanaf 10 jaar, die de vorige delen van de Bieb-bende al gelezen hebben

Lees de recensie op ikvindlezenleuk.nl

Quote De Schatbewaarders door Mathilde

Recensie De Schatbewaarders op Kwante in Wonderland.

15 juni 2016

De cover Past weer ontzettend goed bij de eerste vier delen. De illustraties zijn erg mooi en voor mij duidelijk herkenbaar als passend bij de verhalen van de bieb-bende!

De binnenkant

Ik begin met zeggen dat bij de eerste drie boeken de advies leeftijd 8+ was, deel 4 werd al 9+ en bij dit deel is de advies leeftijd 10+. Dit boek is ontzettend spannend en wellicht voor 8+ een beetje te.

We gaan verder met de queeste van de Bieb-bende! Het bevrijden van de vijfde Hemelrijder!

Voor wie de Bieb-bende nog niet kent of niet weet wat hun queeste is even kort samengevat:

Er worden twaalf Hemelrijders vermoord in het huis op de heuvel en hun zielen worden opgesloten in schilderijen die diep in de heuvel zijn verborgen. Er zijn vijf kinderen (de Bieb-bende) die de roep om hulp horen en in twaalf maanden de Hemelrijders moeten bevrijden. Elke maand krijgen ze nieuwe aanwijzingen waarmee ze één Hemelrijder kunnen bevrijden.

Dit boek heeft 52 korte hoofdstukken, nu zul je als ouder misschien denken dat een boek met 52 hoofdstukken en 440 bladzijden te dik is voor een kind… Het tegendeel is waar, de boeken van Michael zijn niet alleen spannend genoeg om er doorheen te vliegen maar hij heeft ook nog eens aan het einde van elk vijfde hoofdstuk een QR-code* toegevoegd. Zo zijn de boeken voor de jeugd van tegenwoordig ook nog eens interactief en doordat dit boek een verhaal en puzzel tocht in één is heb je hem binnen no-time uitgelezen! (ook zonder smartphone is dit interactieve gedeelte beschikbaar door de vijfcijferige serie die onder de QR-code staat. Als je op de computer naar www.debiebbende.nl/qr gaat, kun je deze code invullen en bereik je alsnog de pagina met de extra informatie.)

In dit vijfde boek gaan de kinderen dus proberen om de vijfde Hemelrijder, Neander Kliever te bevrijden. De kinderen vinden een magisch kistje en proberen met hulp van Rosaline Hill (de moeder van George Hill) achter de raadsels van deze opdracht te komen! Maar natuurlijk lukt dat niet zomaar!

Ze roepen de hulp in van meneer Vonk die hen weer doorstuurt naar mevrouw Hildegard waar ze in eerste instantie op een wel heel aparte manier kennis maken met Valentina Rosmera! Al deze personen gaan hun helpen in hun queeste waar ze worden tegen gewerkt door Angelique van Voort, de griezelige Fyra en Kristallon en natuurlijk George Hill.

Maar zijn dat alle mensen? Want er komen ook nieuwe kinderen op school en die ene jongen gedraagt zich wel heel vreemd!

Weer een ontzettend spannend verhaal wat gegarandeerd met plezier word gelezen door ieder kind! Niet zomaar een boekenreeks maar een heuse puzzel en speurtocht met spannende catacomben, speciale krachten, reizen door de tijd en ook nog het echte leven er doorheen verweven! Wat ik mooi vind aan de boeken van Michael is dat de personages in zijn verhaal ook in hun leven buiten de Hemelrijders om problemen tegenkomen of dingen meemaken waar kinderen zich goed in kunnen verplaatsen. Dit boek laat boven alles zien dat het hebben van een hechte vriendschap en vertrouwen in elkaar erg belangrijk is!

Ik ben heel erg benieuwd naar het volgende deel in deze reeks!

Lees de recensie op kwanteinwonderland.com

Quote De Schatbewaarders door Kwante